JURJEVA NEDELJA

Naslov tradicionalne prireditve sega v leto 1992, ko je avtorica in organizatorica prireditve Marija Šauperl, še učila na OŠ Jurovski Dol in tam organizirala projekt Kulturna dediščina, v katerem je bila rdeča nit ZELENI JURIJ in vse v zvezi z navadami ob jurjevem.  Leta 1993 se je projekt razširil še na konje, saj je Jurij poleg drugih živali tudi zavetnik konjev. Nosilec organizacije je bil tedanji Odbor za varstvo naravne in kulturne dediščine pod vodstvom Marije Šauperl; iz tega odbora pa se je 1999. Razvilo Turistično društvo »Dediščina«, ki še je vedno organizator te prireditve.

Tako se je pričela povorka in blagoslov konjev. To poteka vsako leto na Jurjevo nedeljo in je eden najbolj obiskanih dogodkov v Sloveniji, tako po številu konjev in njihovih lastnikov, kot tudi po številu obiskovalcev. Ob tem se je v več kot dveh desetletjih zvrstila tudi cela vrsta različnih scenarijev kot spremljevalni program, od sejmov, družabnih srečanj, kulturnih programov in različnih nastopov, postavitev znamenj, itd…

Gre za osrednji dogodek ob krajevnem »žegnanju« in scenarij Jurjeve nedelje je ob slovesnih mašah, nastopu godbe na pihala, stojnic in blagoslova konj utečena navada. Domačini in obiskovalci so ga vzeli za svojega.

GALERIJA SLIK