JURJEVI DNEVI

Leta 1997 je Odbor za varstvo naravne in kulturne dediščine v sodelovanju s Krajevno skupnostjo uvedel idejo krajevnega praznika z naslovom Jurjevi dnevi – projekt, ki bi naj trajal nekaj dni in zajel vse aktivnosti različnih društev v kraju.
V sklopu Jurjevih dnevov tako danes v mesecu aprilu in maju potekajo številne prireditve, in sicer: tradicionalno srečanje lovcev LD Sv. Jurij in gasilcev PGD Sv. Jurij, čistilna akcija »Očistimo svoj kraj«, krvodajalska akcija, letni koncert zborov in folklornih skupin OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, izbor Jurjevega vina, gasilska vaja, nogometna tekma člani, obisk starejših na domu, meddruštveni turnir Zveze upokojencev Slov. goric v kartanju, srečanje Pony express (oldtimer) Jurovski Dol, dan odprtih vrat v vrtcu pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, proslava ob 9. občinskem prazniku, Jurjeva nedelja (maša, godba na pihala, blagoslov konj in sejem), tradicionalni pohod »Spoznavajmo svoj kraj«, postavitev majskega drevesa (Sp. Gasteraj, Jurovski Dol), športno srečanje med zaselki, dan odprtih vrat Učnega čebelnjaka, meritve holesterola in sladkorja v krvi, Jurjevo srečanje folklornih skupin, Šaljive kmečke igre itd.
Poimenovanje z Jurjevim ali Jurjev je bilo premišljeno in dodeljeno po razpravi v kraju, predvsem pa ima vse v zvezi s tem širši pomen za kraj Jurij. Med dogodke je tako vključena tudi slavnostna seja občinskega sveta s proslavo ob občinskem prazniku, na kateri podeljujemo priznanja zaslužnim občankam in občanom ter drugim, ki pustijo svoj pečat v občini.

 

GALERIJA SLIK