POZDRAVLJENI NA JUROVSKI POTI!

Obiskovalci lahko pričnejo z ogledom učne poti pri osnovni šoli, kjer je postavljena prva informativna tabla z razlago o celotni poti. Ob šoli si lahko ogledajo zeliščni vrt. V gozdu ob šoli pa še gozdno učno pot, kjer se seznanijo z značilnim mešanim gozdom.

Pot vodi nato do cerkve, kjer je naslednja informativna tabla z opisom cerkve. Nato se pot nadaljuje po pešpoti proti igrišču in Globovnici. Tam stoji informativna tabla z opisom močvirskega rastlinstva in živalstva.

Po nekaj sto metrih sicer strme poti se odpre čudovit razgled na dolino Globovnice in širšo okolico. Pogled seže na jugozahodu preko Zavrha vse do Boča in Donačke gore, na zahodu do Pohorja, na severozahodu do Golice v Avstriji in na vzhodu daleč po Slovenskih goricah. Ob razgledni točki stoji zidanica, ki je vredna ogleda. Posebej značilna je stiskalnica, klet in lepo izrezljani leseni detajli hiše. Lastnica zidanice obiskovalcem rada postreže z razlago in ogledom.

Nato vodi pot po cesti naprej po vrhu Malne še dober kilometer do razcepa, tam zavije nazaj proti dolini Globovnice do nekdanjega Kranerjevega mlina. Vidni preostanki v naravi so očitni, posebej še dovodni kanal in zapornice ob preusmeritvi potoka v dovodni kanal za mlin.

Pot se nato nadaljuje proti edinemu ohranjenemu mlinu, Knupleževemu mlinu, in žagi. Osnovni podatki se lahko preberejo na informativni tabli.

Od mlina vodi pot do bližnjega gozda, kjer si je mogoče ogledati antične ali predantične gomile. Ob njih je urejen parkirni prostor in tam stoji informativna tabla.

Pot se lahko nadaljuje do kužnega znamenja, kjer nas informativna tabla seznanja s kugo v naših krajih.

Na grebenu Varde je Vuzmova hiša, kjer ponuja informativna tabla osnovne podatke.

Pot se zaključi na Vardi ali pa se vrnemo po označeni poti po gozdni cesti do doline Globovnice in nato nazaj proti Jurovskemu Dolu.

Besedilo je izvzeto in knjižice Vodnik po Jurovski poti dostopno na http://www.os-jd.si/material/vodnik_po_jurovski_poti_web.pdf.