ŽETEV

TRADICIONALNA PRIREDITEV ŽETEV 1990 - 2015

Leta 1990 smo se zbrali intuziasti v Odboru za varstvo naravne in kulturne dediščine (Marija Šauperl, Cilka Neuvirt in Alojz Antolin, pridružili so se nam Jože Zaletinger Marija - Zefika in Ivan Fanedl, Branko Kukovec – Nacek, kasneje še mnogi drugi, predvsem tisti vaščani, ki so v svojem življenju vse to delali za preživetje. Odločili smo se, da bomo pričeli s prikazovanjem starih navad, kot so vsa opravila v času žetve. Tako je 1990 potekala prva ŽETEV na trgu v Jurovskem Dolu. Prikazali smo žetev s srpi, mlatitev s cepci, »otepanje« in »škopanje«, večino najstarejših postopkov, kako dobiti zrnje iz klasja oziroma snopov.

V vseh teh 25 letih se je zvrstilo ogromno različnih programov. Med drugim smo sejali in želi tudi ajdo, postavili »gepl« - česar nismo zasledili nikjer naokoli; povezali smo se v akcijo 2000 zlatih zrn za novo tisočletje skupaj s TD Babinci in danes je ta državna prireditev že prerasla v vseslovensko srečanje ljubiteljskih turističnih delavcev.

Za take aktivnosti, ki so promocijskega značaja za lokalno skupnost, mora biti povezan kraj in ljudje in morajo živeti s svojo tradicijo.

GALERIJA SLIK