4 - MEŠČANSKA ZIDANICA IN VODNJAK

Na grebenu Malne leži lepa »meščanska zidanica«. Čudoviti primer zidanice bogatega trškega trgovca, gostilničarja, mesarja in veleposestnika iz Jurovskega Dola Jožefa Žagarja. Ob zidanici so bili obsežni vinogradi. Mogočno stavbo je zgradil omenjeni trgovec leta 1870. V stavbi je bilo dvosobno stanovanje za lastnika. V drugem delu stavbe pa je v celoti 128 let stara stiskalnica, ki je še danes v uporabi. V višini treh metrov okrog in okrog stiskalnice je lesen zelo lepo okrašen »gajnk«, ki je služil povabljenim imenitnim gostom za pogostitev in opazovanje stiskanja grozdja. Stiskalnica je lepo izrezljana, vloženi pa so okraski iz biserne školjčne matice in raznobarvnega stekla.

Pred stavbo je širok pokrit prostor, tlakovan z rezanim slovenjegoriškim kamnom v kombinaciji z opečnim tlakom. Skorajda v celoti so ohranjeni izrezljani motivi na lesenih napuščih in nosilnih tramovih. S tega prostora je tudi vhod v klet, ki je v celoti v zemlji. Zgrajena je iz lomljenega domačega kamna, tudi obok v višini pet metrov je iz lomljenega in obdelanega kamna. Klet je edinstvena in podobnih ne najdemo v bližnji okolici.

Ob meščanski zidanici je edinstven vodnjak, globok 43 metrov z avtentično napravo za dviganje vode s kolesom. Vodnjak je dal konec 19. stoletja zgraditi Jožef Žagar. Večji del vodnjaka je obzidan z opeko in kamnom. Nadstrešnica s kolesom je značilnost Slovenskih goric. V vodnjaku je vedno dovolj vode, tudi ob največjih sušah. Temperatura vode je poleti in pozimi od 12 do 14 stopinj. Okoliški viničarji so hodili v vodnjak po vodo, in sicer z dovoljenjem lastnika.

Pitna voda je bila v preteklosti velika dragocenost v Slovenskih goricah. Naravni izviri so bili le ob vznožjih vrhov, zato so pitno vodo nosili na vrhe. Zenske so prale perilo poleti in pozimi kar ob izvirih. Gradnja vodnjakov je bila draga in negotova, saj pogosto niso naleteli na žilo podtalnice in je bil trud zaman. Pri kopanju vodnjakov se je zgodilo veliko nesreč. Nevaren je bil plin in nenadni vdori zemlje ali vode.

Besedilo je izvzeto in knjižice Vodnik po Jurovski poti dostopno na http://www.os-jd.si/material/vodnik_po_jurovski_poti_web.pdf.

GALERIJA SLIK